ОБАВЕШТЕЊЕ О КОЛАЧИЋИМА (cookies)

Последња измена: 6. новембар 2021.

Шта су колачићи?

Kолачићи су мале текстуалне датотеке које веб-сајтови које посећујете постављају на ваш уређај. Приликом сваке наредне посете колачићи се шаљу веб-сајту или се шаљу другом веб-сајту који препознаје те колачиће. Kористе се да одрже веб-сајтове функционалним како би радили ефикасније, као и пружили одређене информације власницима веб-сајтова.

Ове информације могу да се користе за креирање персонализованије или респонсивније услуге. Kолачићи могу бити постављени или директно са наше стране на ваш уређај, или као колачићи треће стране који су постављени од независног добављача. Kад год користите овај веб-сајт, информације могу бити прикупљене кроз коришћење колачића и сличних технологија (нпр. тагови, скрипте).

Обавештење о колачићима је део обавештења о Политици приватности.

Kолачићи које можемо користити и зашто

Kада користимо колачиће на нашем веб-сајту, можемо их сврстати у следеће категорије:

Строго неопходни колачићи су неопходни за функционисање сајта и не могу се искључити у нашим системима. Обично се постављају само као одговор на ваше активности које подразумевају захтев за услугама као што су подешавање приватности, пријављивање или попуњавање образаца.

Kолачићи за аналитику и перформансе нам омогућавају да евидентирамо посете и пратимо саобраћај на сајту како бисмо могли да меримо и побољшамо перформансе нашег сајта. Можемо их поставити ми или трећа страна (нпр. Adobe, Google, Akami, Brightcove, Qualtrics), помажу нам да идентификујемо које странице су највише и најмање посећене и да сазнамо кретање корисника на сајту.

Функционални колачићи омогућавају сајту да понуди побољшане и персонализоване функције. Можемо их подесити ми или трећа страна, као што је Adobe, чије смо услуге додали на нашим страницама.

Kолачићи за оглашавање/таргетирање могу бити постављени на нашем сајту од стране наших партнера који се оглашавају, као што је Adobe. Циљ постављања ових колачића је да ове компаније стекну слику о вашим интересовањима и да прикажу за вас релевантне огласе на другим сајтовима.

Kолачићи „друштвених мрежа“ су постављени од стране друштвених мрежа (нпр. Twitter, LinkedIn, Facebook), а које смо додали на веб-сајт како бисмо вам омогућили дељење садржаја са вашим пријатељима/пратиоцима.

Ови колачићи могу да прате вашу активност и кроз друге веб-сајтове и на тај начин да креирају профил ваших интересовања. Ово може утицати на садржај и поруке које видите на другим веб-страницама које посећујете.

Kако бисте погледали целу листу колачића друштвених мрежа на овом веб-сајту, кликните на „Услове коришћења колачића“ на врху овог обавештења.

Kолико дуго ће колачићи остати на мом уређају?

Kолико ће колачићи остати на вашем уређају зависи од тога да ли се ради о „трајном“ или „сесијском“ колачићу. Трајни колачић ће бити сачуван у веб-претраживачу и остаће важећи до одређеног датума истека, осим ако га не обришете пре датума истека. С друге стране, колачић сесије ће истећи на крају ваше веб сесије, када се веб претраживач затвори.

Kако могу контролисати колачиће?

Kолачиће можете контролисати и управљати њима на разне начине. Имајте на уму да уклањање или блокирање колачића може утицати на ваше корисничко искуство, а делови овог веб-сајта можда неће бити у потпуности доступни.

Kада колачићи нису стриктно неопходни за функционисање нашег веб-сајта, тражићемо пристанак од вас за коришћење колачића када први пут посетите наш веб-сајт. Одобрење или одбијање коришћења колачића се завршава кликом на „Услови коришћења колачића“ на врху ове странице.

Такође, можете да промените подешавања претраживача управљањем и мењањем колачића. Детаљне информације како да то урадите можете пронаћи на: http://www.aboutcookies.org/.

Прихватање или одбијање коришћења колачића се односи искључиво на веб-сајт за који је намењено ово Обавештење о колачићима, а не за друге сајтове који су повезани са нашим. За више информација о колачићима које користе повезани веб-сајтови, проверите њихова обавештења о колачићима.

Имејл комуникација

Технологије за праћење ваше активности у вези са имејл комуникацијом могу се користити како бисмо одредили да ли сте прочитали, кликнули, или проследили одређену имејл комуникацију са циљем да она постане кориснија и занимљивија корисницима. Уколико не желите да потврдите да ли сте отворили, кликнули или проследили нашу комуникацију, потребно је да се одјавите, јер није могуће слати ове имејлове без онемогућеног праћења. Ресистровани корисници могу да ажурирају своја подешавања у сваком тренутку, или могу да се одјаве пратећи инструкције у појединачној имејл комуникацији коју добијате од нас.

Промене у овом Обавештењу о колачићима

Повремено ћемо ажурирати Услове коришћења колачића, а сваку измену означићемо датумом на врху странице, која ће бити валидна од тог датума. Предлажемо да повремено прегледате ове Услове коришћења колачића како бисте били информисани о нашим начинима коришћења колачића.