Протест синдиката „Независност“ у ЈKП “Водовод” Зајечар

Синдикат „Независност“ у ЈKП “Водовод” Зајечар, организовао је у среду, 30. јуна протест против руководства овог предузећа. Учесници скупа, њих 60-ак, из чак 12 градова Србије, потпомогнути опозиционим одборницима, од “Водовода” су се кроз центар града упутили до Градске управе Зајечар и своје захтеве предали градској служби. Саопштењем за јавност огласило се и руководство овог предузећа.

Протестанти су истакли да су били принуђени да протествују јер су се, како кажу, више пута безуспешно обраћали оснивачу и руководству од којих нису добили одговоре:

Проблеми у Јавном предузећу “Водовод” трају месецима, а један од последњих инцидената се догодио 1. априла, када је неколико радница у Управну зграду “Водовода” позвало интервентну полицију наводно због мобинга директора, полиција и тужилаштво су оценили као неосноване и нису покренуте прекршајне ни кривичне пријаве.

Протест се завршио испред Градске управе, којој су предати захтеви синдиката “Независност”, а који очекују састанак са оснивачем, како кажу, најдаље за седам дана.

Синдикалисти траже поштовање радничких и социјалних права у складу са законима, ефикаснији социјални дијалог ради остваривања права и једнакост третмана радника, заштита запослених од свих врста злоставе и дескриминације, транспарентност у раду и поступању ималаца јавних овлашћења у ЈKП “Водовод”, као и поштовање позитивно правних прописа Републике Србије у вези са постављањем и разрешењем овлашћених лица у предузећу.

Након скупа јавности се саопштењем обратило руководство ЈKП “Водовод“:

Саопштење управе ЈКП "Водовод" Зајечар поводом протеста синдикалиста

У овој објави коришћена је слика, видео и део текста портала За медиа.